Winkelwagen is leeg

Algemeen

Wat is een Hammam?

Een hammam is een plek waar mensen zich kunnen wassen en heeft daarmee ook een sterke sociale functie. Hammams komen veel voor in het Hoogland van Iran, de Arabische wereld en Turkije. In Europa leerde men deze vorm van baden kennen via het Ottomaanse Rijk.

De hammam heeft zich ontwikkeld vanuit de badhuizen uit het Romeinse Rijk en het Byzantijnse Rijk, in combinatie met de Centraal-Aziatische en Turkse traditie van het stoombaden en de islamitische rituele reiniging.

De meeste hammams hebben gescheiden ruimtes voor mannen en vrouwen, of hebben vaste tijdstippen waarop de mannen of de vrouwen kunnen baden. De baders komen binnen in de ontvangstruimte, waar ook kleedruimtes zijn. Na het omkleden slaat men een pestemal om de middel heen, een doek van zijde of katoen. Meestal is het mogelijk om eigen zwemkleding en slippers aan te trekken.

Eerst gaat men naar de hararet, de hete ruimte, gevuld met stoom. Boven deze ruimte is meestal een koepel met kleine vensters, om daglicht binnen te laten. In het midden van deze ruimte bevindt zich een verhoogd marmeren gedeelte, buiksteen genoemd. In de hoeken van deze ruimte zijn kleine waterbassins of douches voor het wassen en afspoelen van het lichaam.

Het is de bedoeling dat de bader gaat liggen op het marmeren gedeelte, zodat de poriën zich kunnen openen om uit te zweten. Daarna komt iemand van het badpersoneel, de tellak genoemd, om het lichaam van de bader te overgieten met warm water. Daarna wordt het gehele lichaam ingewreven met sabon beldi, een zachte zeep, gemaakt van olijfolie. Na het inzepen wordt het lichaam gescrubt met een kese, een ruwe handschoen. Daarna wordt het lichaam eerst met warm en daarna met koud water afgespoeld. Vervolgens neemt de tellak een schuimzak, gevuld met schuim van (geparfumeerde) zeep, waarmee hij het gehele lichaam overvloedig mee bedekt. Hierna wordt het lichaam daarmee gemasseerd. Verder wordt het gehele lichaam met olie ingesmeerd en volgt een massage. Daarvoor wordt meestal (geparfumeerde) olijfolie of arganolie voor gebruikt, soms verwarmd. Ook het haar wordt gewassen. Na de behandeling gaat men naar de ontspanningsruimte, waar men zich afdroogt, een kopje thee kan drinken of iets eten.

Onlangs bekeken artikelen