Over Dunya Hammam

 

Dunya Hammam is de plek waar je in contact kan komen met jezelf en de omgeving. Het traditionele badhuis is gevestigd in Rotterdam en biedt vele behandelingen en massages om tot ontspanning en harmonie te komen. Wanneer u even heerlijk tot ontspanning wenst te komen, biedt de ontspanningsmassage de uitkomst. De vele scrub- en modderbehandelingen zorgen ervoor dat u als herboren onze Hammam uitstapt.

Daarnaast heeft Dunya Hammam een beautysalon met verschillende schoonheidsbehandelingen. In de beautysalon van Dunya Hammam krijgt schoonheid de plek die het verdient. Of het nu gaat om het epileren van wenkbrauwen of het harsen van het lichaam: Dunya Hammam is dé Hammam in Rotterdam en omgeving waar u tot rust komt.

Wat is een Hammam?

De oorsprong van de Hammam vindt zich in het Hoogland van Iran, de Arabische wereld en Turkije. Het concept van de Hammam is overgewaaid naar Europa door het Ottomaanse Rijk. De Hammam heeft zich ontwikkeld vanuit de badhuizen uit het Romeinse Rijk en het Byzantijnse Rijk, in combinatie met de Centraal-Aziatische en Turkse traditie van stoombaden en de islamitische rituele reiniging.

De meeste Hammams hebben gescheiden ruimtes voor mannen en vrouwen, of hebben vaste tijdstippen waarop de mannen of de vrouwen kunnen baden. De baders komen binnen in de ontvangstruimte, waar ook kleedruimtes zijn. Na het omkleden slaat men een doek van zijde of katoen om zijn middel. Deze doek wordt ook wel een pestemal genoemd. Meestal is het mogelijk om eigen zwemkleding en slippers aan te trekken.

Wanneer men de Hammam instapt, is een bezoek aan de Hararet gebruikelijk. Dit is een hete ruimte, boven de ruimte bevindt zich een koepel met kleine vensters. Deze laten daglicht binnen. In het midden van de Hararet bevindt zich de buiksteen: een verhoogd marmeren gedeelte. In de hoeken van de Hararet kan men zich wassen en afspoelen middels de kleine waterbassins en douches die daar geplaatst zijn.

De bader neemt plaats op de buiksteen door hierop te liggen. De poriën van het lichaam openen zich en het lichaam zweet: zo kunnen afvalstoffen afgevoerd worden. Het bad personeel, ofwel de Tellak, overgiet het lichaam van de bader met warm water en wrijft het lichaam in met olijfzeep. Vervolgens wordt het lichaam gescrubd met kese, ofwel ruwe handschoenen. Vervolgens wordt het lichaam overvloedig met geparfumeerd zeep bedekt middels de Turkse zeepzak en wordt het lichaam gemasseerd. Daarvoor wordt meestal (geparfumeerde) olijfzeep gebruikt. Na de behandeling gaat men naar de ontspanningsruimte, waar men zich afdroogt en een kopje thee kan drinken.